Tarihçe

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ PROF.DR.TUNCER KARPUZOĞLU ORGAN NAKLİ ENSTİTÜSÜ

Akdeniz Üniversitesi, organ nakli yaşamsal bilincini ülkemizde ilk sahiplenen ve bu konudaki eğitim ve araştırma hizmetlerine öncülük ederek bünyesinde gerçekleştirilen multiorgan ve kompozit doku nakilleri ile günümüzde dünyanın sayılı organ nakli merkezleri arasında gösterilen üniversitelerimizden biridir.

14 Nisan 1982 yılında böbrek ile başlayan ilk organ nakli uygulamaları, 31.10.1991 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak kurulan Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi adı altında organize edilmiştir. Son yıllarda pek çok konuda atılım yapan üniversitemiz, 28/07/2010 tarihinde kurduğu “Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü“ ile ülkemizde bir ilke imza atmıştır. Enstitünün amacı, her türlü organ nakli uygulamasını çağdaş düzeyde gerçekleştirmek, doku ve organ nakli konularındaki yeni gelişmeleri ülkemize aktarmaktır. Enstitü; yurtiçi ve yurtdışında bu konuda çalışan merkezlerle bilgi ve deneyimi paylaşarak ortak çalışmalarla güç birliği ve dayanışmayı artırmayı hedeflemektedir. Organ nakli konusunda temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, konuda yeni teknikler geliştirmek, organ bağışının artmasını ve bağışlanan organların yurt genelinde paylaşımının bilimsel ve etik değerlere uygun olması konusunda yapılan düzenlemelerin gelişmesini sağlamak ve toplumun her kesiminin konuda bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yapmak diğer hedeflerinden bazılarıdır.

Merkezimizde organ nakli koordinasyon sisteminin başarılı organizasyonu ile canlı/kadavra vericili böbrek nakli, canlı/kadavra vericili karaciğer nakli, kadavra vericili pankreas ve kalp gibi organ nakilleri yanında kompozit doku (yüz, ekstremite, uterus, kornea, deri, kemik..) nakilleride başarıyla uygulanmaktadır. 1982 yılından günümüze kadar geçen sürede 3000   böbrek, 207 karaciğer, 61 pankreas ve 52 kalp nakli rutin uygulamaları yanında 23’ü  böbrek-pankreas, 6’sı böbrek-karaciğer, 1’i kalp-böbrek olmak üzere kombine organ nakilleri, doku uyumsuz canlı vericili böbrek nakli, çapraz donörlü canlı vericili böbrek nakilleri yapılmıştır. Ayrıca 2010’da gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk çift kol nakli, 2011’de yapılan Dünya’nın ilk kadavra vericili uterus (rahim) nakli ve 2012’de yapılan Türkiye’nin ilk yüz nakillerinin merkezimizde gerçekleştirilmiş olmasının gururu yaşanmaktadır. Özetlenen bu tıbbi tedavi uygulamaları yanında klinik ve laboratuvar alanındaki bilimsel araştırma ve yayın faaliyetleri yürütülmekte, organ nakli cerrahisi, nefrolojisi ve koordinatörlüğü yanında immunoloji ve diğer konularda teorik ve pratik eğitim görmek isteyen ülkemizin sağlık çalışanlarına her türlü imkan sağlanmaktadır.

Dinamik ve aktif bilimsel bir kurum olması amaçlanan enstitüde önümüzdeki yıllarda halen üniversitemizde gerçekleştirilen organ nakli uygulamalarına akciğer, ince bağırsak ve larinks gibi yenilerininde eklenerek konuyu dünya standartlarına taşınması hedeflenmektedir. Organ nakli için ‘’olmazsa olmaz’’ olan hücre ve moleküler düzeyde deneysel ve klinik araştırmalar yapabilecek laboratuvar donanımı ile uluslararası düzeyde saygınlık sağlayacak çalışmalar yapmayı hedefleyen enstitü, bünyesine kabul edeceği öğrencileri ile üretilen bilgiyi paylaşarak, dünyada itibar gören yüksek lisans ve doktora düzeyinde liyakat diplomaları vermeyi planlamaktadır.

Eklenme tarihi :12.10.2022 10:17:31
Son güncelleme : 12.10.2022 10:17:31